Мястото, където можете да намерите актуална информация и основни принципи за подобряване вашата финансова грамотност, както и полезни факти и практични съвети за инвестирането в ценни метали, и по-специално в Сребро.

четвъртък, 2 декември 2010 г.

Реални пари: Спестявания в "бели пари за черни дни"


Предполагам, че всеки от нас е чул израза "Бели пари за черни дни". В тази публикация ще стане въпрос за възможно най-белите пари и как всеки може и е желателно да ги акумулира за себе си и за семейството си, като защитен чадър във време на криза.

Дългосрочното финансово планиране при условията на режима на съвременните "книжни" пари (валути) – задължително платежно средство без покритие, наложено със силата на държавата, изисква решаването на два фундаментални проблема.


Първият е, че е невъзможно да се прогнозира бъдещата покупателна способност на книжните пари. Книжните пари без покритие на всички държави, въпреки „плаващите” курсове, не плават, те потъват. Неизвестна е само скоростта на потъването им – едни по-бавно, като швейцарския франк и сингапурския долар, други стремглаво, като зимбабвийските долари. Българите помнят как потъваше лева през зимата 1996-1997 г.

Вторият проблем, който е и по-трудно разбираем, е заложената от съвременната финансова система зависимост от посредници. Всеки, който притежава финансови активи, зависи от финансовите брокери или дилъри, при които са сметките му. Елиминирането на риска зависи от елиминирането на посредника, но това е практически невъзможно, поради начина на функциониране на системата. (Пълният текст)

(c) 2010 Integrity Life – София.

Няма коментари:

Публикуване на коментар